Header image  
   
 
 
 
NALLENS HISTORIA

Historien om teddybjörnen utspelar sig i USA. 1902 hade president Theodor Roosevelt, även kallad Teddy av sina vänner, rest till Mississippi p.g.a. en gränskonflikt. Presidenten som var en hängiven jägare beslöt att ge sig ut på jakt. Efter flera timmar hade han fortfarande inte fällt något djur. Men när en medlem ur jaktsällskapet fann en vilsegången björnunge band de denna vid ett träd och och erbjöd presidenten att skjuta den. Presidenten, "Teddy",
ville inte göra detta utan beordrade att den skulle släppas fri. 

Denna episod  inspirerade en serietecknare, Clifford Berryman, till att rita en serie med händelsen som blev väldigt populär. Efter att ha sett serien kom en godisaffärsinnehavare på en strålande ide. Genom att använda Berryman`s serie som modell utvecklade han på några dagar en metod att tillverka en liten björnunge. Han placerade denna björn tillsammans med en kopia på serien i sitt skyltfönster och kallade den "Teddys björn" . Björnen blev en succé, och ett år senare kunde han stänga  godisaffären och grunda ett av världens största leksaksföretag.

NalleSöt Nalle

Ovetandes om dessa händelser i USA höll ett tyskt företag, Steiff, på och utvecklade en prototyp på en ledad björn som kunde stå upprätt. En prototyp, som fick namnet "Freund Petz", visades 1903 på vårens leksaksmässa i Leipzig. Men intresset var till en början svalt. Först på mässans sista dag kom en inköpare från New York förbi. Han hade inte hade hittat något nytt att köpa in förrän han såg björnen och lade då en order på 3 000 st nallar. Därmed började teddybjörnen sitt erövringståg över hela världen.

Antalet samlare av teddybjörnar, Arctofiler ( arctofil - latin för björnälskare) har ökat kraftigt de senaste 10 åren, och kommer utan tvekan att fortsätta växa. I en del fall kan samlandet även vara en bra investering, då en del björnar säljs för rent astronomiska summor.